top of page
Sök
  • Skribentens bildFanny

Så skyddar du din hund och katt mot fästingar

Det varma vädret har gjort att fästingarna vaknat rekordtidigt i år. Redan nu är det med andra ord dags att skydda ditt djur mot fästingar. Men vilket av alla preparat på marknaden ska man välja? I denna artikel guidar vi dig igenom alternativen och hjälper dig hitta den lösning som passar bäst för just ditt djur.


Varför skydda hunden eller katten mot fästingar?

Att upptäcka en fästing på sitt djur, på sig sig själv eller krypandes på en möbel i hemmet är minst sagt en otrevlig överraskning. Värt att komma ihåg är att fästingbett också kan medföra risk för sjukdom. De vanligaste fästingburna sjukdomarna på hund i Sverige är borrelia och anaplasma. Det är ovanligt att katter insjuknar till följd av fästingbett. Vanliga symtom på hund är feber och hälta.Spot on-lösningar

Dessa preparat appliceras direkt på djurets hud i nacken och lagras antingen i hudlagret eller tas upp i blodbanan.

Fördelar: Spot on-lösningar är oftast förhållandevis billiga och finns att köpa receptfritt på apoteket. Har en repellerande effekt som gör att fästingen ogärna biter sig fast på djuret.

Nackdelar: Effekten försämras vid schamponering. Kan vara giftigt för katt eller andra djur. Risk att djuret eller andra djur i hushållet slickar i sig substansen. Kan ge hudutslag och klåda, oftast i närheten av applikationsstället.

Rekommenderas ej: Vid känslig hud eller hudproblem.


Fästinghalsband

Fästinghalsband sätts runt hundens hals och ger full effekt efter cirka en vecka. Substansen utsöndras kontinuerligt under tiden som djuret har halsbandet på sig.

Fördelar: Förhållandevis billigt och finns att köpa receptfritt på apoteket. Har en repellerande effekt som gör att fästingen ogärna biter sig fast.

Nackdelar: Giftigt för vattenlevande organismer i sjöar, hav och andra vattendrag. Fästinghalsband som endast är för hundar kan vara giftiga för katter eller andra djur. Långvarig fysisk kontakt med halsbandet kan även vara giftigt för människa.

Rekommenderas ej: Till hundar som gillar att bada, djur som har för vana att sova i sängen eller om det finns små barn i hushållet.


Tabletter

Ges som medicinering via munnen och har omedelbar effekt.

Fördelar: Är ej giftigt för människor eller andra djur. Har ingen negativ påverkan på omgivning eller miljö. Effektivt och enkelt att administrera korrekt.

Nackdelar: Har ej en repellerande (avstötande) effekt utan fästingen dör när den bitit sig fast i huden. Receptbelagt.

Vanliga läkemedel: Bravecto, NexGard (endast hund), Simparica (endast hund), Credelio


Vill du ha ett recept utskrivet på något av ovan preparat är du varmt välkommen att ringa oss på 026-10 50 90. Arvode för att skriva ut recept är 125 kr.


0 kommentarer
bottom of page