Artiklar
Skotträdsla
Skotträdsla - 3 hjälpmedel som ger ditt djur en lugnare Valborg
Fanny | 27 apr. 2020 | 1 min läsning
Under Valborg är det vanligt med smällare och fyrverkerier. För många hundar och katter kan detta utgöra en enorm stress, och det är därför viktigt att vi som djurägare försöker skapa en så trygg tillvaro som möjligt för våra djur. Nedan listar vi 3 hjälpmedel som minskar stress och oro:
Aptus Relax
Smakliga tuggbitar som bidrar till att minska stress och stressrelaterade beteenden hos både katt och hund. Aptus Relax är helt naturligt och innehåller en kombination av Colustrum Calming Complex, grönt tepulver (L-Teanin), L-Tryptofan och vitamin B1. Relax kan användas varje dag för stressade individer eller efter behov. Ges 30 min innan önskad effekt och vid väldigt stressade situationer kan dosen fördubblas.
Feliway eller Adaptil
Feliway och Adaptil använder sig av lugnande feromoner för att minska stress och skapa trygghet hos hund och katt. Doftferomonerna motsvarar djurets naturliga feromoner och är artspecifika - Feliway påverkar endast katt och Adaptil påverkar endast hund. Produkterna finns i flera utföranden, exempelvis i form av spray, doftavgivare som placeras i vägguttag och halsband för hund.
Sileo
Om din hund blir mycket rädd och stressad till följd av ljudet från smällare kan lugnande preparat behövas. Sileo är framtagen för lindring av akut ångest och rädsla förknippad med ljud hos hund. Kontakta oss på 026-10 50 90 om ni önskar Sileo.
Skydd mot fästingar
Så skyddar du din hund och katt mot fästingar
Fanny | 15 apr. 2020 | 2 min läsning
Det varma vädret har gjort att fästingarna vaknat rekordtidigt i år. Redan nu är det med andra ord dags att skydda ditt djur mot fästingar. Men vilket av alla preparat på marknaden ska man välja? I denna artikel guidar vi dig igenom alternativen och hjälper dig hitta den lösning som passar bäst för just ditt djur.
Varför skydda hunden eller katten mot fästingar?
Att upptäcka en fästing på sitt djur, på sig sig själv eller krypandes på en möbel i hemmet är minst sagt en otrevlig överraskning. Värt att komma ihåg är att fästingbett också kan medföra risk för sjukdom. De vanligaste fästingburna sjukdomarna på hund i Sverige är borrelia och anaplasma. Det är ovanligt att katter insjuknar till följd av fästingbett. Vanliga symtom på hund är feber och hälta.
Spot on-lösningar
Dessa preparat appliceras direkt på djurets hud i nacken och lagras antingen i hudlagret eller tas upp i blodbanan.
Fördelar: Spot on-lösningar är oftast förhållandevis billiga och finns att köpa receptfritt på apoteket. Har en repellerande effekt som gör att fästingen ogärna biter sig fast på djuret.
Nackdelar: Effekten försämras vid schamponering. Kan vara giftigt för katt eller andra djur. Risk att djuret eller andra djur i hushållet slickar i sig substansen. Kan ge hudutslag och klåda, oftast i närheten av applikationsstället.
Rekommenderas ej: Vid känslig hud eller hudproblem.
Fästinghalsband
Fästinghalsband sätts runt hundens hals och ger full effekt efter cirka en vecka. Substansen utsöndras kontinuerligt under tiden som djuret har halsbandet på sig.
Fördelar: Förhållandevis billigt och finns att köpa receptfritt på apoteket. Har en repellerande effekt som gör att fästingen ogärna biter sig fast.
Nackdelar: Giftigt för vattenlevande organismer i sjöar, hav och andra vattendrag. Fästinghalsband som endast är för hundar kan vara giftiga för katter eller andra djur. Långvarig fysisk kontakt med halsbandet kan även vara giftigt för människa.
Rekommenderas ej: Till hundar som gillar att bada, djur som har för vana att sova i sängen eller om det finns små barn i hushållet.
Tabletter
Ges som medicinering via munnen och har omedelbar effekt.
Fördelar: Är ej giftigt för människor eller andra djur. Har ingen negativ påverkan på omgivning eller miljö. Effektivt och enkelt att administrera korrekt.
Nackdelar: Har ej en repellerande (avstötande) effekt utan fästingen dör när den bitit sig fast i huden. Receptbelagt.
Vanliga läkemedel: Bravecto, NexGard (endast hund), Simparica (endast hund), Credelio
Vill du ha ett recept utskrivet på något av ovan preparat är du varmt välkommen att ringa oss på 026-10 50 90. Arvode för att skriva ut recept är 125 kr.
Rutinförändringar
Förändringar i rutiner till följd av coronaviruset
Fanny | 20 mars 2020 | 1 min läsning
I dessa tider är det viktigt att vi alla hjälps åt för att minska risken för smittspridning av COVID-19. Vi jobbar alltid efter strikta hygienrutiner men har med anledning av rådande situation vidtagit följande policy för att skapa ökad trygghet för våra kunder.
- Stanna hemma om du är sjuk. Be en anhörig att komma in med djuret eller flytta fram besöket om möjligt. Om ditt djur är i akut behov av vård och ingen närstående kan hjälpa dig ber vi er kontakta oss så att vi gemensamt kan hitta en bra lösning.
- Husse eller matte är välkommen. Om möjligt ber vi er att endast en person besöker kliniken tillsammans med ert djur.
- Vi hälsar dig välkommen utan att ta i hand.
- Orolig eller i en riskgrupp? Vi möter er gärna på parkeringen och tar hand om ert djur utan att ni behöver kliva in i våra lokaler. Kontakta oss innan ert besök så hjälper vi er.
- Tvätta händerna före och efter besöket. Tvål och vatten är dina bästa vänner i dessa tider, var snäll mot både dig själv och mot andra genom att vara extra noga med din handhygien.
Och sist men inte minst, var rädda om er!
Smittspridning
Kan hundar och katter smittas av coronaviruset?
Fanny | 17 mars 2020 | 1 min läsning
Det nya coronaviruset COVID-19 har skakat hela världen under de senaste veckorna och risken för stor smittspridning i samhället är fortsatt hög. Men bör vi också vara oroliga för att våra husdjur ska drabbas?
Det korta svaret är nej - risken för att din hund eller katt ska insjukna till följd av COVID-19 är näst intill obefintlig. Hittills finns bara ett rapporterat fall där en hund testat positiv för viruset, men hunden är inte sjuk och det finns inget som tyder på att hundar skulle kunna vara smittbärare. Med andra ord, även om det skulle visa sig att hundar eller katter kan bli smittade av COVID-19 verkar de inte få några sjukdomssymptom eller kunna sprida viruset vidare till andra djur eller människor.
Vill du vara på den säkra sidan rekommenderar experterna att tvätta händerna med tvål och vatten före och efter varje kontakt med ditt djur. Detta är extra viktigt om du misstänker att du själv bär på smittan, så att viruset inte förs vidare till nästa person som klappar eller kelar med ditt djur.
Vad ska jag göra om jag är sjuk och mitt djur behöver veterinärvård?
Även om du inte behöver oroa dig för att ditt husdjur ska insjukna till följd av coronaepidemin kvarstår risken för andra sjukdomar. Vi tycker att det är viktigt att din hund eller katt ska få den vård den behöver samtidigt som vi alla gemensamt jobbar för att begränsa smittspridningen i samhället. Känner du dig krasslig eller orolig för att vistas på allmän plats? Hör av er till oss så hittar vi en lösning där vi hjälper vi ert djur utan att ni behöver befinna er inne i våra lokaler.